Заједничко саопштење представника студената политичких наука у БиХ

Студентска организација ФПНа

Заједничко саопштење представника студената политичких наука у БиХ

Поштоване колегинице и колеге,

Допис предат у Министарство иностраних послова БиХ преносимо јавно и у потпуности:

Студенти Бањалуке, Мостара и Сарајева: Министарство иностраних послова нас занемарује;

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине, путем Агенције за државну службу БиХ, дана 22.01.2018. објавило је Јавни оглас за попуњавање радих мјеста државних службеника у Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине и то за сљедеће позиције: III секретар у Одсјеку за радно-правну заштиту, II секретар у Одсјеку за економску дипломатију, III секретар у Одсјеку за Азију и Африку, II секретар у Одсјеку за међународне послове, I секретар у Одсјеку за визно-пасошке послове, те Виши стручни сарадник за архив и документацију у Одјсеку за опште послове, архив и документацију.

Осим за II секретара у Одсјеку за међународноправне послове, гдје је потребно имати завршен правни факултет, за позиције у Министарству довољно је имати „завршен факултет“, што је без сумње општи услов за све државне службенике, у складу са чл. 22 Закона о државној служби у институцијама БиХ, док се посебни услови у смислу образовања не траже.

Члан 9. ст. 5 Правилника о карактеру и садржају јавног конкурса, начину спровођења интервјуа и обрасцима за спровођење интервјуа прописује да се „описи послова по правилу преузимају из акта о унутрашњој организацији институције, као и посебни услови у погледу врсте усмјерења високог образовања, (…) као и других посебних услова које мора испунити кандидат према пропису о унутрашњој организацији институције.“

Питамо се, зашто Правилник о унутрашњој организацији Министарства иностраних послова БиХ није јавно објављен, тј. доступан на службеним страницама Министарства? Не умањујући вриједност било чијег образовања, питамо се може ли критеријум за пријем у Министарство иностраних послова, и то на позицију III секретара у одсјеку за Азију и Африку, бити диплома Пољопривредног, Текстилног, Шумарског, или нпр. Рударског факултета?

Истовремено, дипломци политичких наука у БиХ немају прилику радити у струци. Управо они, академски грађани који имају одговарајуће дипломе (међународних односа и дипломатије, политикологије и сл.) као и све компетенције које су тражене за послове државних службеника Министарства иностраних послова БиХ, немају прилику доказати властито знање у пракси.

Подсјећамо, 30.12.2016. у Бањалуци је одржан састанак представника студентских организација политичких наука у БиХ са министром иностраних послова БиХ г. Црнадком, такође због дискриминације дипломаца с наведених факултета, а у вези са позивом за приправнике у Министарству. На том састанку, министар Црнадак је обећао сарадњу Министарства на чијем је челу са факултетима али до данас се ништа није промјенило, а Јавни оглас због којег смо присиљени поново реаговати није ни мало охрабрујући.

Овим путем позивамо министра иностраних послова БиХ, г. Црнадка да наведени оглас поништи те у обновљеном поступку назначи  посебне услове у погледу врсте усмјерења високог школског образовања на наведене функције у Министарству иностраних послова БиХ.

С поштовањем,

Асоцијација студената Факултета политичких наука Сарајево „СПОНА“

Студентска организација Факултета политичких наука Бања Лука „СОФПН“

Удруга „Хрватски студентски политиколоши форум“ Мостар